Nieuws

astronomen

Een internationaal team van astronomen, onder wie Albert Zijlstra van de universiteit van Manchester, heeft ontdekt dat rode reuzensterren aan het eind van hun leven een soort zandstorm produceren.

Sterren zoals onze zon sluiten hun leven af met een 'superwind' die honderd miljoen keer zo sterk is al een normale zonnewind. In die, naar astronomische maatstaven, korte levensfase van ongeveer tienduizend jaar verliest de ster soms wel de helft van zijn massa. Bij de zon zal dit over ongeveer vijf miljard jaar gebeuren. De oorzaak van deze superwind was altijd een raadsel.

Wetenschappers gingen ervan uit dat zulke winden worden aangedreven door minuscule stofdeeltjes die in de atmosfeer van de ster ontstaan en zijn licht absorberen. Het sterlicht zou deze deeltjes als het ware van de ster wegduwen. Modelberekeningen gaven echter aan dat dit mechanisme niet goed kan werken. De stofdeeltjes zouden zo heet worden dat ze verdampen voordat ze weggeduwd kunnen worden.

Nieuwe waarnemingen met de Europese Very Large Telescope in Chili helpen dat probleem uit de wereld: de deeltjes in de atmosferen van rode reuzen kunnen veel groter worden dan gedacht. De astronomen beschrijven in Nature deeltjes die bijna een micrometer groot zijn - kolossaal voor een sterrenwind. Deeltjes van deze grootte absorberen sterlicht niet, maar weerkaatsen het juist. Hierdoor blijven ze koel en kan het sterlicht ze wegduwen zonder ze te vernietigen. De ontdekking zou wel eens de sleutel tot de oplossing van het superwindraadsel kunnen zijn. De grote stofdeeltjes verlaten de ster met snelheden van ongeveer 10 kilometer per seconde - raketsnelheid dus. Het effect daarvan is vergelijkbaar met een zandstorm. (ee)

FERRY EDEN'S MONIQUE TOP 50 1986

OP 23 SEPTEMBER 2021.

 

Radio Monique startte eind 1984 met Nederlandstalige uitzendingen van de Ross Revenge, het zendschip dat zowat één en een kwart jaar eerder de terugkeer van Radio Caroline inluidde. Aanvankelijk waren er vooral live-programma’s waarbij Ad Roberts en korte tijd Johan Visser de deejays met een zeezender-verleden waren en op tape was er in de lente van 1985 tijdelijk Stan Haag. Van de nieuwe live deejays was Maarten de Jong al spoedig populair en bleven Jan Veldkamp en Walter Simons bijvoorbeeld lang aan het station verbonden.


Vanaf 18 mei 1985 kreeg het radiostation op zee een heuse Top 50, die live gepresenteerd werd. Ook startte toen radionestor Joost den Draaijer met een tapeprogramma, spoedig gevolgd door Eddie Ouwens en Tony Berk, die eveneens hun programma’s aan land opnamen.

Najaar 1985 klom Ferry Eden – de presentator van deze retro Top 50 – aan boord van de Ross Revenge en zat zeven jaar na zijn debuut bij Radio Mi Amigo opnieuw op een zendschip. Begin februari 1986 sloeg het noodlot toe en raakte het zendschip op drift. De kosten om het schip opnieuw te verankeren waren hoog en geldgebrek was het gevolg. De deejays moesten vaak lang op uitbetaling wachten en de onvrede daarover was groot. Omdat diverse deejays eerst hun betaling wilden alvorens naar het zendschip terug te keren werden telkens nieuwe medewerkers aangenomen en naar boord gestuurd. Ferry Eden hield het - zomer 1986 - met een flink openstaand tegoed - voorlopig voor gezien.

Eind april 1986 was de Monique Top 50 een studioprogramma geworden. Ook deze Top 50 van 27 september 1986 kwam dus uit de MMI-studio in Hilversum. In dat originele programma misten vier platen; twee ontbraken er en nummer 35 en 1 kwamen (einde eerste en derde uur) geheel niet aan bod. Met een gemiddelde platenduur van zo’n 4 minuten moet er natuurlijk worden ingekort, want anders passen de 16 tot 17 platen niet in een uur. Dat had de originele presentator van deze Top 50 immers overtuigend bewezen. In de drie uur Top 50 bij www.foutemuziekradio.nl hoor je op 25e september 2021 tussen 12 en 15 uur alle vijftig platen. FouteMuziekRadio gaat dan precies 35 jaar terug in de tijd met Eighties-muziek, de originele reclames en herkenbare Monique-jingles inclusief de markante stem van Gert van der Zee. Luister je mee naar het geluid vanaf zee?

 

43E BALLONVOSSENJACHT (VOORLOPIG) AFGELAST

14 SEPTEMBER 2021  EEN REACTIE PLAATSEN

 

De organisatie van de Ballonvossenjacht heeft vanavond moeten besluiten dat de ballonvossenjacht van zondag 19 september 2021 –niet– zal plaatsvinden. Afgelopen week werd de organisatie geconfronteerd met gewijzigde polisvoorwaarden van onze verzekeraar. Hierdoor is aansprakelijkheid voor de ballon met payload niet langer verzekerd, dit is voor de organisatie niet aanvaardbaar.

In de afgelopen week is met alle mogelijke middelen geprobeerd een andere verzekeraar te vinden die de noodzakelijke dekking biedt. Dit is helaas niet gelukt waardoor wij dit prachtige evenement nu moeten annuleren.

Op dit moment wordt verder naar een oplossing gezocht. Alleen als deze oplossing spoedig gevonden wordt zal de 43e Ballonvossenjacht in 2021 alsnog op een latere datum plaatsvinden. Hierover zullen we in dat geval op onze website en de gebruikelijke media berichten.

 

De letters “E” en “O” in VERON. Die staan voor Experimenteel en Onderzoek. Dan is zelfbouw het logische gevolg

Onze vereniging stimuleert dit volop. Onder andere met leuke en leerzame zelfbouw projecten. Maar beslist ook met de nodige uitdaging.

Elke maand publiceren we in ons magazine Electron wel één of meerdere projecten. Dat varieert van het zelf bouwen van een schakeling op printplaat tot een antennesysteem. Of het schrijven van eenvoudige software.

Op onze website vind je ook de nodige zelfbouw projecten. Natuurlijk ook voor beginners. Deze kunnen vaak al door jongeren zonder veel specifieke kennis gedaan worden. Eventueel begeleidt door een radioamateur. De zelfbouwprojecten voor gevorderden zijn een stuk moeilijker. Maar daardoor des te uitdagender.

Heb je zelf een leuk zelfbouw project om hier te publiceren? Geeft het snel door aan ons via het contactformulier. Dan zorgen wij er voor dat het aantrekkelijk online wordt gezet. Daarmee help je mede radioamateurs. En alle hulp wordt op prijs gesteld.

5G is een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. Supersnelle mobiele communicatie maakt talloze innovaties in de industrie, zorg en landbouw mogelijk. Agentschap Telecom zet zich op verschillende fronten in voor beschikbare, betrouwbare en veilige connectiviteit in Nederland.

 

5G is een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. Supersnelle mobiele communicatie maakt talloze innovaties in de industrie, zorg en landbouw mogelijk. Agentschap Telecom zet zich op verschillende fronten in voor beschikbare, betrouwbare en veilige connectiviteit in Nederland.

 

Frequentieveilingen

Om aan de snel groeiende datavraag te voldoen heeft Agentschap Telecom in de zomer van 2020 namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat drie frequentiebanden geveild. De 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz. Een deel ervan is geschikt voor 5G. De winnaars van de veiling, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, kunnen nu snelle mobiele communicatie aanbieden. Zij moeten wel aan een aantal dekkings- en snelheidseisen voldoen, zodat consumenten en bedrijven overal toegang hebben tot een vastgesteld minimaal serviceniveau.

Agentschap Telecom bereidt alweer een nieuwe veiling voor. In 2022 zal spectrum in de 3,5 GHz-band geveild worden. Daarmee komen nog hogere snelheden en meer capaciteit beschikbaar, en dus meer vernieuwende 5G-toepassingen.

Antennes moeten veilig zijn

Met de uitrol van 5G zal het aantal antennes toenemen. Dat leidt bij sommigen tot zorg over straling en gezondheid. Een zorg die Agentschap Telecom serieus neemt. Daarom houden we de vinger aan de pols. Zo gaan we het aantal veldsterktemetingen bij antennes intensiveren. Van circa 200 metingen in 2020 naar ruim 400 in 2021. Daarbij kijken we of de blootstelling aan straling binnen de strenge internationale ICNIRP-limiet blijft. En dat is het geval. De resultaten van alle metingen zijn te vinden in het Antenneregister. In het Meerjarenplan Elektromagnetische Velden (EMV) staat hoe we de metingen de komende jaren gaan uitvoeren. Zo blijven we transparant.

 

Meer weten over 5G?

Bekijk het 5G dossier op onze website.

 

Regels voor plaatsen antennes

Voor het plaatsen van antennes gelden landelijke regels. Meestal is er een vergunning voor nodig, maar het plaatsen van antennes op bestaande gebouwen is onder voorwaarden vergunningvrij. In het Antenneconvenant 2021-2025 tussen Rijksoverheid, gemeentes en telecomoperators staan afspraken over zorgvuldige plaatsing van vergunningsvrije antennes. Op de website van het Antennebureau is een speciale informatiepagina voor gemeenten ingericht.

 

5G-antennes in Antenneregister

Weten waar 5G actief is? In het Antenneregister op de website van het Antennebureau staat een overzicht van bijna alle antenne-installaties voor mobiele communicatie in Nederland. Van GSM-antennes, tot zendmasten voor omroep en radiozendamateurs. En sinds 2020 ook 5G. Elke maand wordt het Antenneregister geactualiseerd.

 

Innoveren door samenwerken

Agentschap Telecom zet ook bij 5G in op samenwerking en kennisdeling. Bijvoorbeeld met telecomoperators, universiteiten en TNO. Maar ook met regionale initiatieven, zoals 5Groningen. Zo kunnen organisaties die 5G-technieken en -methoden willen onderzoeken een experimenteervergunning bij ons aanvragen. Daarmee kunnen zij alvast ervaring opdoen en toepassingen testen. Als agentschap letten we vooral op radiotechnische en veiligheidsaspecten bij deze experimenten. Een mooie win-winsituatie.

Raken radioamateurs 430-440 MHz definitief kwijt? Maak bezwaar!

Raken radioamateurs 430-440 MHz definitief kwijt? Maak bezwaar!

29/07/2023/in , /door 

 

Er loopt bij de Nederlandse overheid tot 17 augustus 2023 een internetconsultatie voor een wijziging van het nationaal frequentieplan. Hier kunnen alle belanghebbenden op reageren. Wij raden radioamateurs sterk aan om bezwaar te maken tegen dit ontwerpbesluit.

Er zitten namelijk twee belangrijke wijzigingen voor ons als radioamateurs in:

    1. In het bandsegment 50,0 – 50,5 MHz krijgen radioamateurs de primaire status.
    2. Het gehele frequentiegebied 430 – 440 MHz wordt toegewezen aan korte-afstandscommunicatie op Non-Interferentie-Basis (NIB).

Dit tweede punt schreeuwt om massaal onze bezwaren te uiten vóór 17 augustus aanstaande!

 

Wat is er aan de hand?

De amateurdienst heeft momenteel tussen 430 en 436 MHz de primaire status. Tussen 436 en 440 MHz hebben we de secundaire status.

Maar in deze huidige situatie is het al zo dat het banddeel 433,05 – 434,79 MHz voor de amateurdienst (met primaire status) in de praktijk onbruikbaar is. Dit komt door de veelgebruikte korte-afstandsapparatuur voor mobiele communicatie (PMR) en ook de ISM-toepassingen (industriële, wetenschappelijke en medische toepassingen). Dit creëert al een onwenselijke situatie.

Wat staat er te gebeuren?

Door de op handen zijnde wijziging van het frequentieplan is de kans groot dat het gehele frequentiegebied van 430 tot 440 MHz onbruikbaar wordt voor radio-experimenten als gevolg van deze toepassingen op Non-Interferentie-Basis. Dit kunnen wij als radioamateurs niet accepteren.

Wij willen als amateurdienst bescherming tegen NIB-toepassingen in het volledige primaire deel. Dit geldt in het bijzonder voor de weak-signal/bakenbanden (432 – 433 MHz) en de satellietcommunicatiebanden (435 – 436 MHz). Dit moet duidelijk tot uiting komen in het frequentieplan.

Waar meer informatie te vinden?

De gehele internetconsultatie over deze “pakketwijziging 2023-1” is op de volgende website te vinden: https://www.internetconsultatie.nl/pakketwijziging_2023_1_nationaal_frequentieplan_2014/b1. En de volledige en best wel lange tekst van het ontwerpbesluit zelf is via deze link te lezen.

Wat nu te doen?

Uiteraard zal er ook vanuit de VERON bezwaar worden gemaakt richting het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De tekst van ons bezwaarschrift zal spoedig op onze website worden gepubliceerd. Maar in de tussentijd raden wij alle radioamateurs aan een eigen bezwaarschrift in te dienen. Hoe meer bezwaarschriften, hoe beter. En daarbij kunt u natuurlijk goed gebruik maken van delen van de tekst in dit artikel. Anders lopen we de kans dat onze oude vertrouwde 70cm-band onbruikbaar wordt voor onze radioamateurtoepassingen.

 

Dit ontwerpbesluit wordt voorbereid met behulp van de zogenoemde uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht). Op grond van artikel 3.3, eerste lid, van de Telecommunicatiewet, en 3.15, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, kunnen belanghebbenden,  gebruikers en consumenten gedurende deze uniforme openbare voorbereidingsprocedure hun zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren brengen. U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven, zodat deze kan worden meegewogen in de verdere besluitvorming.

 

Tags: 

 

 

FM-zender zorgt voor storingen radioverkeer luchtvaart

29 december 2021Radionieuws

 

De afgelopen weken is het radioverkeer van de vliegtuigen die landen op Schiphol regelmatig verstoord door verkeerd gebruik van een radiovergunning voor de FM. Dit bericht Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op haar website.

Agentschap Telecom

De frequentie die Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gebruikt om het naderende vliegverkeer instructies te geven, werd meermalen verstoord met muziek afkomstig van de FM-band. Na inzet van het Agentschap Telecom (AT) is eind vorige week in Gelderland een zender uit de lucht gehaald. Het ging om een vergunninghouder die mocht uitzenden via FM maar zich daarbij niet aan de regels hield. Na het stilleggen van de zender is er ook geen verstoring meer geweest op de luchtvaartband.

De Ster van Gelderland

Omroep Gelderland bericht dat het gaat om de evenementenzender De Ster van Gelderland uit Dieren. “Er belde een agent dat we de uitzending moesten staken en daar hebben we gehoor aan gegeven. Het Agentschap Telecom is niet ter plekke komen controleren en het zit ook niet zoals zij zeggen. Onze masthoogte was gewoon correct en we hebben niet met meer vermogen uitgezonden dan was toegestaan. We gebruikten maar 15,8 Watt, want we riskeren die hoge bekeuringen niet. Er is ook niks in beslag genomen. En we hebben inmiddels ook gewoon onze uitzendingen mogen hervatten. Misschien hebben die piloten zelf te laag gevlogen.“, aldus een medewerker tegenover de omroep.

Gevaarlijke situatie

Hoewel door dit verkeerde FM-gebruik geen sprake is geweest van een acuut gevaarlijke situatie, is een verstoring van radioverbindingen in de luchtvaart wel een direct risico omdat uitval ervoor zorgt dat er geen contact is tussen de luchtverkeersleiders en de piloten. Vliegtuigen worden door luchtverkeersleiders begeleid door middel van koers-, snelheid- en hoogte-instructies die via radiotelefonie worden gegeven. “Als de frequentie wordt verstoord kan dit zorgen dat piloten de aanwijzingen van de luchtverkeersleider niet goed of zelfs laat horen. In het uiterste geval zou dit ertoe kunnen leiden dat vliegtuigen in het drukke luchtruim rondom Schiphol elkaar te dicht naderen omdat een piloot een instructie te laat doorkrijgt.” aldus LVNL.

Jaarlijks komen er veel meldingen van piloten over verstoring door muziek die interfereren met de luchtvaartband, veelal afkomstig van etherpiraten. Gezien het belang van de veiligheid geeft LVNL hier direct opvolging door dit te melden aan de autoriteiten. Dit jaar ging het om 10 meldingen.

 

 

30 december 2021Radionieuws

 

Agentschap Telecom is actief bezig met het opsporen van illegale radiozenders. Zo zijn er in de Haagse regio twee etherpiraten uit de lucht gehaald.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn er traditiegetrouw veel etherpiraten in de ether actief. In vrijwel alle delen van Nederland hebben de afgelopen Kerstperiode illegale radiozenders hun zenders aangezet. Tijdens de Kerstdagen zijn de meeste illegale radiozenders met rust gelaten door het Agentschap Telecom maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen.

Opsporing

Zo zijn woensdagmiddag in de Haagse regio twee illegale radiozenders uit de lucht gehaald. Het zou gaan om Radio Stad Den Haag en Dance Radio Den Haag. Dance Radio Den Haag zond al bijna twee weken non-stop uit vanuit de Hofstad op 104.9 MHz.

Storing

Woensdag werd bekend dat het radioverkeer van vliegtuigen de afgelopen weken is verstoord door een FM-zender. Agentschap Telecom heeft daarom actie ondernomen en de radiozender Ster van Gelderland uit de lucht gehaald. Het ging hierbij overigens niet om een illegale radiozender maar een radiozender met een tijdelijke uitzendvergunning. Volgens Agentschap Telecom hield de radiozender zich hierbij niet aan de uitzendvereisten.

 

Toch geen negen meter hoge zendmast in de tuin voor Scharendijkse zendamateur

 

Een radiozendamateur uit Scharendijke mag tóch geen negen meter hoge zendmast in zijn tuin plaatsen. Dat besloot de Raad van State vandaag. De man diende vijf jaar geleden een aanvraag in bij de gemeente voor een vergunning. Na verschillende rechtszaken is nu definitief dat de mast er niet mag komen.

 

De zendamateur wilde een vrijstaande mast inclusief antennes in de tuin zetten. De mast zou negen meter hoog worden en in uitgeschoven stand zelfs 18,5 meter. De man deed daarvoor in 2016 een aanvraag bij de gemeente Schouwen-Duiveland, maar die keurde de aanvraag niet goed. Ook een tweede poging in 2018 had geen succes.

Vrijheid van meningsuiting

Bij de rechtbank had de zendamateur meer geluk, die oordeelde in 2019 dat het college opnieuw een besluit moest nemen. "In het besluit dient het college te motiveren dat er sprake is van een zodanige strijd met de redelijke eisen van welstand, dat het recht op vrijheid van meningsuiting in dit geval mocht worden beperkt."

Die uitspraak stuitte weer op verzet van de eigenaren van de naastgelegen woningen. Zij waren niet blij met de mogelijke komst van de hoge mast, die op ongeveer 8,5 meter van hun woning en tuin zou komen en gingen in hoger beroep. Ondertussen verleende de gemeente Schouwen-Duiveland in september 2020 alsnog een vergunning.

Geen zendmast

De uitspraak van dat hoger beroep was vandaag. Volgens de Raad van State is de weigering van de vergunning niet in strijd met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin wordt genoemd dat iedereen recht heeft op vrijheid van meningsuiting, maar dat die uitoefening ook plichten en verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

Eindconclusie: De zendamateur moet het zonder zendmast moet doen.

 

 

 

 

GENESIS-L en GENESIS-N van AMSAT-EA verloren gegaan bij lancering Alpha-raket

13/09/2021/in  /door 

 

De  eerste lancering van  de Firefly Alpha raket op 2 september vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië is mislukt. Daarbij gingen een aantal satellieten met radioamateurzenders verloren. Daaronder de GENESIS-L en GENESIS-N van AMSAT-EA. Ongeveer 2 minuten na de start deed zich een anomalie voor, waardoor de verkeersleiders de draagraket tijdens de vlucht vernietigden. Wat er precies gebeurde, is echter nog niet duidelijk. Het ziet er naar uit dat een van de raketmotoren niet goed functioneerde. Dit was triest nieuws voor AMSAT-EA (Spanje), aangezien GENESIS-L en GENESIS-N hun eerste zelfgebouwde satellieten waren.

 

 

Mach 1 en Max Q

Volgens de website van AMSAT-EA werden de GENESIS-satellieten vernietigd nadat het Firefly Alpha voertuig een anomalie vertoonde toen het een snelheid van Mach 1 bereikte en Max Q bereikte. Dit is namelijk het punt van maximale aërodynamische druk op het ruimtevaartuig. De lancering was een paar seconden voor het opstijgen tijdelijk gestopt, maar het aftellen werd vervolgens hervat.

GENESIS-L en GENESIS-N satellieten

GENESIS-L en GENESIS-N zouden een reeks telecommunicatie-experimenten uitvoeren. Daarbij zou vanaf de grond een poging tot baanbepaling en satellietidentificatie gedaan worden. Dit met behulp van een analyse van de Doppler-variaties te achterhalen uit te voeren vanaf radioamateurstations over de hele wereld.

Ook andere kleine satellieten verloren gegaan

Bij de mislukte lancering gingen ook de satellieten Serenity, Hiapo, de Cresst Dream Comet, en QUBIK-1 en QUBIK-2 verloren, alsmede Spinnaker-3/Firefly Capsule 1. Alle satellieten zijn ontworpen om amateurradiofrequenties te gebruiken voor telemetrie en/of communicatie.

Serenity, een 3U CubeSat, is ontwikkeld door Teachers in Space (TIS) om goedkope mogelijkheden te bieden voor het testen van educatieve experimenten in de ruimte. TIS heeft eerder middelbare scholen en andere academische instellingen begeleid bij het ontwikkelen en vliegen van suborbitale experimenten met behulp van hooggelegen ballonnen, stratosferische zweefvliegtuigen, en raketten. Dit was de eerste orbitale satellietmissie voor TIS. Serenity vervoerde een reeks gegevenssensoren en een camera om gegevens naar de aarde terug te zenden via amateurfrequenties.

Educatieve 1U CubeSat

Hiapo was een educatieve 1U CubeSat ontwikkeld door het Hawaii Science and Technology Museum (HSTM). Het Hiapo-project was bedoeld als praktijkgericht STEM-curriculum voor Hawaii-leerlingen in de klassen K – 12. Onderdeel van dit lesprogramma was het verzamelen van gegevens over zonnevlammen, zonnedeeltjes en verstoringen van het aardmagnetisch veld. De gegevens zouden beschikbaar zijn voor amateur-operators om rechtstreeks van de satelliet te downloaden.

De Cresst Dream Comet was een 3U CubeSat van de universiteit van Cambridge. Ook een kleine satelliet voor technologiedemonstraties.

Picosatellieten

QUBIK-1 en QUBIK-2 waren picosatellieten ontwikkeld door de Libre Space Foundation, een non-profit vereniging die de PocketQube picosatelliettechnologie ontwikkelt. Het waren 1P PocketQube vormfactor. De missie van deze satellieten was vergelijkbaar met die van de GENESIS-L en GENESIS-N satellieten.

Spinnaker-3

Spinnaker-3 was een samenwerking tussen het Cal Poly CubeSat Laboratory, Purdue University en NASA. Hij werd ontworpen om de tweede trap van de draagraket van Firefly Alpha snel uit de omloopbaan te kunnen halen. Als communicatie was FSK (frequency shift keying) op 70 centimeter voorzien. Firefly Capsule 1 bestond uit niet-technische voorwerpen van over de hele wereld, waaronder foto’s, kunstwerken en boeken.

Bron: ARRL

Lokale omroepen pas in 2024 allemaal op DAB+

Lokale omroepen kunnen pas in september 2024 allemaal op DAB+, de digitale ether. Dat heeft Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Er zijn al omroepen met een tijdelijke vergunning binnen ‘laag 6’ en die mogen daar voorlopig op blijven uitzenden. Maar om de laag ook landelijk in te zetten is meer internationale coördinatie nodig, zegt de staatssecretaris.

“De internationale coördinatie van deze laag is echter tijdrovend gebleken en is helaas nog niet gereed”, schrijft de staatssecretaris in de brief. “Ook de coronacrisis heeft voor vertraging gezorgd. De definitieve uitgifte van laag 6, die eerder was voorzien voor 1 september 2022, is daarom niet langer haalbaar.” De omroepen die nu al een tijdelijke vergunning hebben tot volgend jaar krijgen verlenging van twee jaar.

Op dit moment zijn er voor 22 zogenoemde allotments vergunningen uitgegeven voor lokale omroepen. Maar er is geen landelijke dekking, waardoor dit niet voor alle omroepen mogelijk is. “In de tussentijd wordt doorgewerkt aan de internationale coördinatie zodat er in aanloop na het aflopen van de tijdelijke vergunningen in 2024 een definitieve uitgifte kan plaatsvinden en er extra frequentieruimte voor lokale partijen beschikbaar komt”, aldus Keijzer.